Konu: Sivas'ın Kangal İlçesi'ne bağlı Karasüver (Kuzyaka) köyünde yapılan yemekler
Kaynak Kişi: Hanife Keskin
Tarifleri yazdıran kişi belli olsa da bunları kaynak kişiden dinleyip yazıya dökerek 2008 yılında bana veren kişinin adını malesef bulamadım. Yanına soru işareti koyduğum derleyici bilgisinde bir isim yok. Ya unutulmuş, ya da isim vermek istememiş. Üzerinden geçen yaklaşık 15 yıldan sonra anımsayabilmem de mümkün olmadı. Tüm aramalarıma karşın aşağıdaki cümleleri başka hiçbir yerde bulamadım. (Bu metnin aslının sadece bende bulunduğu sonucu çıkmakta). Dolayısıyla derleyicinin kim olduğunu sonradan da bulup kendisine ulaşmayı başaramadım. (Deniz Karakurt)
Haşıl
Malzemeler: Un, tereyağı, pekmez, çok az tuz, su. Kaynayan suyun içine, topaklanmasın diye sürekli karıştırılarak yavaşça azar azar un dökülür. Yeterince katı bir kıvama geldiği anlaşıldıktan sonra 5 dk daha karıştırılarak pişirme tamamlanır. Pişmiş hamur genişçe bir kaba konur. Üzerine de bol tereyağı ve pekmez dökülür.
Madımak
Malzemeler: Yeteri kadar madımak, 1 su bardağı kalın bulgur, 1 kaşık çemen ya da 100 gram pastırma, 1 büyük baş soğan, 2 kaşık katı yağ ya da tereyağı, karabiber, kırmızı biber, kimyon, 1 kaşık salça, tuz. Madımaklar temiz su ile yıkanır, ince ince doğranır, önce yağ ile soğan kavrulur, diğer malzemeler içine eklenerek soğan ve yağ ile karıştırılır. Hazırlanan malzemenin içine madımak eklenerek sarartana kadar çevrilir. İçine bulgur eklenerek 6 su bardağı su eklenerek pişmeye bırakılır.
Köy Çiğköftesi
Malzemeler: 250 gr kuşbaşı, 200 gr köftelik bulgur, 1 büyük soğan, 1 kaşık salça, 2 kaşık katı yağ ya da tereyağı, karabiber, kırmızı biber, kimyon, kuru nane, tuz. Kuşbaşı et tencerede suyunu çekene kadar haşlanır, suyunu çeken etin içine yağ eklenerek soğanla birlikte kavrulur. Bunun içine salça baharatlar ve tuz eklenir, 4 su bardağı su ile birlikte kaynamaya başladığında bulgur eklenir, iki üç dakika kaynadıktan sonra ocak kapatılarak yaklaşık 15 dakika dinlenmeye bırakılır. Hazırlanan yemek geniş bir tepside biraz soğuduktan sonra elle yoğrularak hazır hale getirildikten sonra servis yapılır.
Ayranlı Çorba (Şoora)
Malzemeler: Yarım kg yarma, 50 gr küşne (burçak), 100 gr nohut, yoğurt, tuz. Malzemeler büyük bir tencerede yıkanır, bol su ile 3-4 dk. kaynatılarak yarmaların yumuşaması için ocak kapatılıp 1-2 saat bekletilir. Daha sonra üzerine tekrar soğuk su ilave edilerek iyice pişene kadar tuz eklenir ve kaynatılır. Pişen malzemeler ocaktan indirilerek büyük bir leğene boşaltılarak soğuması beklenir. Yoğurt ayran yapılarak önceden soğumaya bırakılan malzemenin içine katılır (isteğe göre yarpız da eklenebilir).
Herle (Mercimekli)
Malzemeler: 1 su bardağı mercimek, tereyağı, 2 çorba kaşığı un, 1 litre su, tuz. Önce mercimek suyla pişirilir, sonra ayrı bir kapta sulandırılan un pişirilen mercimeğin içine karıştırılarak dökülür. Tekrar tereyağında ayrı bir kaşık un kavrularak ve tuz eklenerek pişen herlenin içine ilave edilir.
Kavurma Herlesi
Malzemeler: 2 çorba kaşığı un, 4 bardak su, tuz, yağ. Un yağda kavrulur, üzerine su eklenerek tuz atılır ve karıştırılarak pişirilir.
Yoğurtlu Köfte
Malzemeler: Yarım kg ince bulgur, 1 su bardağı un, 1 litre su, tuz, 2 diş sarımsak. Bulgur önceden ıslatılır, içine bir bardak un katılarak yumuşayana kadar yoğrulur. Fındık büyüklüğünde köfte yapılır. Sonra 1 litre su kaynatılarak tuz atılır ve bu suyun içine köfteler ilave edilir 10 dk pişirildikten sonra süzgeçle süzülür. Köfteler ılık hale geldikten sonra üzerine yoğurt dökülerek sarımsak ilave edilir.
Yoğurtlu Mantı
Malzemeler: 250 gr un, 1 kg yoğurt, su, tuz, 2 diş sarımsak. Un alabildiği kadar su ile katı kıvamda olacak şekilde yoğrulur, oklava ile açılarak çok küçük kareler halinde kesilir. Tuz atılarak kaynatılan suyun içinde haşlanan mantı süzülerek ılık hale gelmesi beklenir. Sarımsaklı yoğurtla karıştırılarak servis yapılır.
Patatesli Kömbe
Malzemeler: 1 kg un, 250 gram katı yağ, patates, kuru soğan, kırmızı pul biber, karabiber. Önce patates; kuru soğan, kırmızı pul biber ve karabiber ile yağda kavrulup tatlandırılarak kömbenin içi hazırlanır. Tuz ve su ile meydana getirilen hamur iki yuvarlak parçaya ayrılır. Açılan bir yumak hamurun üzerine Patatesli harç döşenir. İkinci parça hamur da açılarak bu karışımın üzerine kapatılır. Bıçakla kare şeklinde dilimlenir, üzerine iki yumurtanın sarısı sürülür (isteğe bağlı). Önceden ısıtılmış 200-220 derecelik fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirilir. Ayranla birlikte servis edilir.
Katmer
Malzemeler: 1 kg un, tereyağı, tuz, su. Un ve tuzla hazırlanıp açılan yufkaya bol tereyağ sürülür, tekrar beze haline getirilip biraz bekletilir. daha sonra tekrar açılır, sonra da saçta pişirilir. içine bir şey koymaya gerek yoktur, sıcak sıcak servis yapılır.
Mercimekli Bulgur Çorbası
Malzemeler: 1 su bardağı mercimek, 1 su bardağı kalın bulgur, 1 baş soğan, 1 büyük patates, yağ, karabiber, kimyon, kekik, reyhan, salça, tuz. Mercimek az su ile haşlanır, renk vermesi için üzerine bol soğuk su dökülür ve tekrar kaynatılarak içine bulgur eklenir. Patatesler küp şeklinde doğranarak pişmeye yakın tuzla birlikte ilave edilir. Ayrı bir tavada yağ ve soğan salça ve baharatlarla birlikte kavrularak pişmekte olan yemeğin içine eklenir.
Bulgur Pilavı
Malzemeler: 2 bardak kalın bulgur, 3 bardak su, tuz, yağ. Önce tencerede kaynatılan suya tuz ile birlikte bulgur ilave edilir, pişinceye kadar kaynatılır. Tereyağı tavada iyice yakılarak pilavın üzerine dökülür. İsteğe göre Kuru soğanla servis yapılır.
Pancar Yoğurtlaması
Malzemeler: Yarım kg pancar, Yarım kg yoğurt, 2 diş sarımsak, tuz. Yıkanıp doğranan pancarlar haşlanır ve süzülür. Ayrı bir kapta hazırlanan sarımsaklı yoğurt pancarla karıştırılarak servis yapılır. İsteğe bağlı olarak tereyağı da eklenebilir.
Patatesli içli köfte
Malzemeler: 1 kg patates, 1 kg ince bulgur, 1 su bardağı un, 3 baş soğan, 1 su bardağı mercimek, salça, maydanoz, karabiber, kırmızı, biber, su. Önce patatesler haşlanıp soyulur, mercimek pişirildikten sonra suyu bulgurun içine dökülerek ıslanması sağlanır. Soğanlar ince ince doğranarak salça mercimek tuz ve baharatla birlikte patatesin içine eklenerek kavrulur. Islanan bulgur un ve tuzla birlikte yoğurulur. İşaret parmağı ile içi oyulan köftenin içine patatesli iç konularak kapatılır. Bu şekilde hazırlanan köfteler tuzlu suda haşlanarak üzerine tereyağı ilave edilip servis yapılır.
Gendime
Malzemeler: Yarım kg yarma, 250 gr kemikli et, 2 kaşık tereyağı, 1 baş soğan, 1 çay kaşığı pul biber, tuz, su. Yarma yıkanarak kemikli etle birlikte ocağa konur, bir taşım kaynatılarak ocağın altı yarma suyunu çekene kadar kapatılır. Daha sonra tuz ve su ilave edilerek tekrar tencerenin altı yakılır, iyice pişmesi beklenir. Bir tavada tereyağı ile soğan kavrulur kırmızı biber eklenerek üzerine dökülür ve servis yapılır.
Düğür Çorbası
Malzemeler: 250 gr düğür, 100 gr kıyma, 1 baş soğan, kırmızı biber tuz, tereyağı, su. Kıyma ve ince kıyılmış soğan yağla birlikte kavrulur ve kırmızıbiber eklenir. Göz kararı su konarak kaynatılır ve bulgur ilave edilerek pişirilir.
Arşiv: Deniz Karakurt - Derlemeci


