Şarkışla'lı Aşık Mahmut'a ait üç adet taş plağın 1940-1950 arasında kaydedildiği tahmin ediliyor. (1950 Columbia kataloglarında adı geçmektedir.) Uzunca bir süre kim olduğuna dair hiç bir bilgi bulunamayan Aşık Mahmut'la ilgili olarak yalnızca ses kayıtlarında da duyulan "sine kemanı" çaldığı bilinmekteydi. Yusuf Aydın'ın yaptığı araştırmalar sonucunda ilginç bilgilere ulaşıldı.
Aşık Mahmut olarak bilinen kişi Şarkışla'ya bağlı Çakal (Çiçekliyurt) köyünden Aşık Mahmut Başer'dir (Yusuf Aydın araştırması esnasında kayıtları oğluna dinleterek teyit ettirmiştir). Ozanın çok iyi sine kemanı çaldığı bilinmektedir. Askerde çok iyi silah kullandığı için 14 yıl boyunca Atatürk'ün koruma birliğinde maiyet çavuşu olduğunu oğlu Abbas Başer aktarmaktadır. Çavuş lakabıyla tanınmıştır.
Bu arada yörede yapılan araştırma esnasında ilk başta birbirine karıştırılan başka bir Aşık Mahmut adına daha rastlanmıştır. Bu iki ismin birbiriyle karıştırılmasına neden olan bir diğer etken ise ilginç bir tesadüf eseri her ikisinin de keman çalıyor oluşudur.
Anadolu'da keman çalan ozana pek rastlanmaz kırsal kesimde. Araştırma sonucunda Şarkışla köylerinde yaşamış keman çalan iki ozan tespit edilmiştir böylece.
1. Aşık Mahmut Başer (Çakal köyünden, Çavuş lakaplı)
2. Aşık Mahmut Bayer (Otluk köyünden, gözleri kör)
Taş plakları bulunan Çakal köyünden Mahmut Başer genellikle başkalarının eserlerini okumuştur. Aşık Kör Mahmut'un ise malesef günümüze ulaşabilen bir ses kaydına rastlanmamıştır. Ustasının eserlerini söyleyerek ozanlığa başlamış. Kemanını ise ölmeden önce başka birilerine verdiği öğrenilmiştir.
Araştırmayı yapan Yusuf Aydın tarafından konuya dair ayrıntılı yazılar yazılmıştır.