1. Hami-Sami kökenli kavimlerde (mesela Araplarda, İbranilerde) toprak erkektir, gökyüzü ise dişidir. Örneğin ilk insan olan Adem peygamber balçıktan, çamurdan yaratılmıştır. İsmin etimolojisi zaten yine bu bağlantıyı netleştiriyor. Havva adının ise hava kelimesi ile bağlantısı yine etimologlar tarafından açıklanmıştır.
2. Ural-Altay kökenli kavimlerde (mesela Türklerde, Moğollarda) ise tam tersine toprak dişidir. Örneğin Toprak Ana denir. Gökyüzü ise erkektir. Gök Ata denir.
Dikkat edilirse Sümerlerdeki durum Ural-Altay kavimlerine benzemektedir.
Öteki taraftan Avrupa kültürleri ile Ural-Altay kavimleri arasında Güneş ve Ay konusunda benzerlik vardır. Mesela Türklerde ay erkektir, Ay Dede deriz, erkek çocuklara Ayhan ismi koyulur. Güneş ise dişidir, bu ismi kızlara veririz. Almanca'da Güneş: Die Sonne (die - dişi cinsiyet belirten artikel, "the" gibi ama dişil), Ay: Der Mond (der - erkek cinsiyet belirten artikel, "the" gibi ama eril).
Sümerlerde ise Ay tanrısı erkektir. Fakat hatırladığım kadarıyla Güneş yine erkek. Yani burada bir farklılaşma var. Şamas adlı tanrı, Güneşi sembolize ediyor. Fakat bu ismin Arapça Şems yani Güneş kelimesi ile bağlantısı dikkat değer. Dolayısıyla Sümerlere dışarıdan gelmiş bir unsurdur.