Bu yazı aynı zamanda kelimelerin yeryüzündeki yolculuğuna dair ilginç bir etimolojik inceleme konusu olarak ele alınmalıdır. Ön-bilgi olmadan sadece "Donair" sözcüğüne bakıldığında muhtemelen bambaşka çağrışımlar oluşturacaktır.
Donair adıyla bilinen yiyecek Kanada'nın Halifax kentiyle özdeşleşerek en ünlü yerel yemeği haline dönüşmüştür. Şehirde pek çok Donair lokantası bulunmaktadır. Konuya dair bilgisi olanlar sorulduğunda Türk kökenli olduğunu söylemektedirler. Ancak şehre ait kültürel bir unsur olarak görülmekte olup yabancı bir yemek olarak algılanmaz. (Gezi amaçlı giden bir arkadaşım lokantacı tarafından Sivas adının söylendiğini anlatmıştı. Muhtemelen biraz araştırma yapmış bir kişi olmalı.) Ancak bu bağlantıyı bilmeyenler bu şehre özgü bir yiyecek olduğunu dahi iddia edebilmektedirler.
Bir rivayete göre Halifax'a yerleşen bir Yunan göçmeni gyros satmak için bir dükkan açar. (Zaten gyros da Türk dönerine oldukça benzer bir şekilde yapılmaktadır.) Fakat içlerine yeni geldiği bu şehrin halkına bir türlü sevdiremez. Belki de maliyeti düşürmek için kuzu eti kullanmaktan vazgeçerek dana eti kıyması ve içine kattığı ekmek kırıntılarıyla daha kolay bir döner hazırlar. Üzerine bir de sos ekler. Böylece bu yeni yemek bir anda tutulur. Fakat bu öykü Donair sözcüğünün bu uzak kente nasıl ulaştığına dair bir bilgi içermez.
Açıklama: Elbetteki Sivas döneri değildir bunlar. Sivaslılar bunlara "kıyma döner" derler ve beğenmezler. Ancak İskender veya yaygınlaşan soslu dönerler için bu tarz uygundur mesela.
Görseller için: Donair - Fotoğraflar